Entdecken Sie seine reiche Geschichte!

Het Henschotermeer gebied heeft een rijke geschiedenis die begint in 1895. In die tijd was het nog een grote zandverstuiving, om te voorkomen dat er wegen en weilanden onder het stuivende zand zouden verdwijnen, werden de zandverstuivingen met plaggen en hei bedekt. Tussen de plaggen werden bomen geplant waardoor de bomen steeds meer het gezicht bepaalden.

DAS ENTSTEHEN DES TEICHES

 

 
Der Henschoter See selbst wurde in der Mobilisierungszeit (um 1939) angelegt. In dieser Zeit wurden in dem Gebiet Bäume gefällt und Sand abgebaut. Dieser Sand wurde zusammen mit dem freigewordenen Holz für den Bau der Stellung Grebbelinie zwischen Woudenberg und Leusden verwendet. Übrig blieb ein Teich von etwa 3 Hektar Größe mit einer Tiefe von 30 cm. Außer an einer Stelle, wo das Wasser 80 cm tief war und man noch ein wenig schwimmen konnte. Damals spielten die Schulkinder gerne im Wald, vor allem wenn irgendwo Holz geschlagen wurde, war das ein Fest für sie.
 

Ein geliebter Ort

 

Het Henschotermeer is sinds het begin van de jaren vijftig een plek om ’s zomers heerlijk in de zon te vertoeven, pootje te baden, maar ook in de winter een prachtige plek om te wandelen en te schaatsen. In 1950 had het nog geen landelijke bekendheid en kwamen er niet veel bezoekers. Het was toen nog maar een relatief klein plasje wat alleen bij de inwoners van Woudenberg en enkele mensen uit de omgeving bekend was.

 

HENSCHOTERMEER

Wie die Pfütze entstanden ist

 

 

 

 

Door de toenemende mobiliteit van mensen, en het feit dat daarmee ook de vrijetijdsbesteding van mensen veranderde, begon het in het begin van de zestiger jaren steeds drukker te worden. Door die toenemende drukte ontstonden er problemen, m.b.t. de hygiëne en verkeersveiligheid. Dat leidde er toe dat er, in goed overleg met de grondeigenaar van het Landgoed Den Treek-Henschoten, een plan werd ontwikkeld voor een recreatieplas met een grote opvangcapaciteit. Dit plan werd in 1972 gerealiseerd, waarbij een nabijgelegen zandafgraving aan het toen nog relatief kleine Henschotermeer werd verbonden. Hierdoor ontstond er een groot meer met in het midden een eiland dat door houten voetbruggen aan elkaar werd verbonden.

Door de aanleg van grotere parkeerplaatsen en meerdere toiletvoorzieningen is de toeloop door de jaren heen vermenigvuldigd en groeide het Recreatiegebied Henschotermeer uit tot een geliefde plek met een totale oppervlakte van 70 hectare, waarvan 13 hectare zwemwater. Met de witte zandstranden, het kwalitatief goede zwemwater (welke regelmatig wordt gecontroleerd) en de vele voorzieningen zal de geschiedschrijving hier niet stoppen en, naar wij hopen, nog vele jaren doorgaan!