Hoe het ooit begon

In 1859 registreert Hendrik Werk (1826-1907) zich als “oliekoekenbakker” tijdens een volkstelling. Hendrik en Clara stonden aan de wieg van vier generaties kermisreizigers, die ruim honderd jaar lang specifiek kermisgebak zoals poffertjes, wafels en oliebollen op vooral de noordelijke kermissen aan de man brachten. Jan Bartus, de zoon van Hendrik & Clara zette de reis voort met echtgenote Anna Huizinga en ging op1 december 1890 een overeenkomst aan met zijn vader. Jan Bartus Werk ( 1864-1926) nam de kraam van zijn vaderover en wordt hiermee officieel wafelbakker en kermisreiziger.

Bekijk hier alvast de menukaart →

Bekijk hier de openingstijden →

      OVERNAMEN POFFERTJESKRAAM       

 

1920 Werd de achternaam van Bartus vrouw Anna Huizinga aan de naam ‘Werk’ toegevoeg en reisden ze onder de firmanaam; In 1928 werd op de kermis in Groningen meegedeeld dat de kinderen van Jan Bartus de poffertjeskraam gingen voort zetten tegenover de A-Kerkstraat.

      VERKOCHT AAN OPENLUCHT MUSEUM    

 

In 1961 werd de zaak opgeheven en werd de Poffertjeskraam verkocht aan het Openluchtmuseum in Arnhem. 63 Jaar lang hebben de bezoekers daar kunnen genieten van de smaken van vroeger. Sinds 2024 heeft de Poffertjeskraam een mooie plek gekregen bij het Henschotermeer. 

Poffertjeskraam

       Hans van der Schoot       

 

In 2007 verkoopt Hans van der Schoot zijn huidige poffertjeskraam ‘Holle Bolle Gijs’, die groter is dan deze kraam, aan het Openluchtmuseum en neemt deze kraam die in zeer slechte staat verkeerde mee naar zijn huis. Daar heeft Hans van der Schoot hem eigenhandig opgeknapt, compleet gemaakt en vernieuwd en zo heeft de poffertjeskraam nog jaren dienst gedaan voor poffertjes liefhebbers in de buurt, vanuit zijn eigen tuin. Sinds 2024 heeft de Poffertjes kraam een mooie plaats gekregen bij het Henschotermeer, waar bezoekers hopelijk nog vele jaren kunnen genieten van overheerlijke poffertjes.